FANDOM


Ddd -4

Performance, Done Did Do 2009. Foto: Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Performance är ett begrepp som är svårt att ringa in. Det är att betrakta som ett paraplybegrepp för många olika sorters scenkonst: multidisciplinär scenkonst, postdramatisk teater, live art, nukonst, etc.

Vad är performance?Edit

Grovt generaliserat är de återkommande greppen i det vi kallar performance:

  • det utspelar sig i realtid (till skillnad från den traditionella teatern som utspelar sig i fiktiv tid)
  • det sker ”på riktigt” – live (till skillnad från att det sker på låtsas, ”som om”)
  • det kan inte upprepas på exakt samma sätt (till skillnad från traditionell teater där målet är att upprepa stycket så likt som möjligt kväll efter kväll)
  • vi befinner oss i en verklighet (inte i en fiktion)
  • synen på publiken och relationen mellan aktör-publik (ej passivt betraktande publik i en salong)
  • att teaterkonventionen ifrågasätts och arbetas med (till skillnad från traditionell teaters idé om att uppnå en succé, där man hela tiden söker vad som "funkar”)

Även det som faller under paraplyet performance har upparbetat egna klichéer och konventioner. En tysk naken man som rullar runt i något som ser ut som blod är kanske en performancekliché. En performancekonvention är att man nästan aldrig arbetar med en färdig text.

Svensk performanceEdit

Sverige påverkades aldrig på djupet av de dadaistiska/surrealistiska strömningar som under det tidiga 1900-talet satte spår framför allt i Berlins, Paris, Zürichs och New Yorks konstliv. Än idag kan man se verkningarna där i form av en levande performancekonst-scen, som inte finns i samma utsträckning i Sverige, i alla fall inte i teatern . Dans är ett starkare fäste för performance i Sverige. I Sverige har den ideella föreningen Perfect Performance och Danjel Andersson på senare arbetat hårt för att introducera internationell performance i Sverige genom festivaler och samtalsserier.

Se ävenEdit

Lecture performance

Live

Performer

Performanceteater

Performativ

Performativ händelse/situation

Performativa uttalanden

Performativitet

Externa länkarEdit

Perfect Performance