FANDOM


Ett scenkonstverk kan ha en rhizomatisk dramaturgi istället för en linjär.

Rhizom

En föreställnings struktur kan fortplanta sig i alla riktningar och sakna början och slut.

CitatEdit

"En icke-hierarkisk struktur av begrepp som fortplantar sig i alla riktningar och inbjuder till en mångfald användningssätt, omfunktioneringar och ympningar"
Helena Mattsson och Sven-Olov Wallenstein i "Gilles Deleuze och mångfaldens veck", Deleuze och mångfaldens veck


"Rhizom är ett begrepp inom biologin, för en speciell typ av rotsystem som finns hos vissa växter, till exmepel ingefära, irisar och olika ormbunkar. Växter med rhizom-rötter är ofta svårutrotade eftersom det virrvarriga systemet av sammankopplade knölar och lökar överlever även om delar av det slås ut - det finns alltid mängder av andra vägar för näring och energi att ta. Ett rhizom kan också växa åt alla möjliga håll, från alla möjliga punkter, till skillnad från en träd-rot som förgrenar sig i sina ändar, och där allting leder tillbaka till stamroten. Deleuze och Guttari använder sig av rhizomet som ett generaliserat mönster för organisering av alltifrån rötter och människor till idéer och böcker: Tusen platåer (Mille Plateaux (1980)) är till exempel en rhizomatiskt upplagd text, menar de båda författarna. Vissa menar att internet kan ses som en rhizomatisk struktur."
http://nonlinearhistorytours.wikispot.org/Rhizom

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.